Vi får mange spørsmål om solcellepanel. Vi har derfor forsøkt å samle noen av de her.

 

 

Hva koster solcelleanlegg til et hus?

Prisen på solcelleanlegg til hus kommer an på hvor stort anlegg det er snakk om. Et lite anlegg med 5 solcellepanel koster gjerne ikke mer enn 15.000 kroner, pluss montering. De største solcelleanleggene til et vanlig privathus er gjerne på rundt 10.000 watt og koster rundt 130.000 kroner, pluss montering. Hva monteringen koster kommer mye an på om du leier til alt eller gjør noe egeninnsats. Du kan gjøre en hel del egeninnsats, men husk at dette da må være i samråd med eletriker.

Husk at du også får støtte fra Enova for å montere solcelleanlegg på huset. Du kan lese mer om støtten her: https://www.enova.no/privat/alle-energitiltak/solenergi/solcelleanlegg/

Er det lønnsomt å installere solcellepanel?

Ja, det er lønnsomt å installere solcellepanel med de strømprisene vi har hatt og som er forventet fremover. Men det koster mye penger å installere solcellepanel og det blir derfor en stor investering. Til gjengjeld er levetiden lang, gjerne opp mot eller over 30 år, så kostnaden må ses over flere år. Husk også at verdien på huset ditt svært sannsynlig vil øke etter at du har montert solcellepanel på taket.

Ved å investere i solcellepanel på taket vil du spare strøm (du bruker av egen solcellestrøm), selges strøm du har til overs, kunne få lavere rente på boliglånet (høyere verdi på boligen kan gi lavere rente om lånet da f.eks. kommer innenfor 60% av takst).

Hva er ulemper med solcellepanel?

Det er også ulemper med solcellepanel, dog mener vi ulempene er små, men likevel grei å være klar over:

  • Strømmen må brukes når den produseres. Strøm kan ikke lagres, men må brukes i samme øyeblikk som den produseres (med mindre du har batterier). Er det overskyet og regn når du trenger strøm, så får du ikke noe strøm fra solcellepanelene og må kjøpe strøm slik du gjør til vanlig. Har du ikke bruk for strømmen når solen skinner, så må denne selges ut på nettet.
  • Solcellepanel på taket gir et annet estetisk utrykk på huset. Det er ikke til å stikke under en stol at i de fleste tilfeller vil det synes at det er solcellepanel på taket. Noen kan kanskje mene at det ser mindre pent ut, men legges solcellepanelene symmetrisk og tilpasset huset, kan det bli en pen løsning.
  • Det er en miljøkostnad med alt som skal produseres, inkludert solcellepanel. Selv om solcellepanel er regnet som en miljøvennlig investering, så gjør likevel produksjonen av solcellepanel, kabler, inverter og montasjemateriell at det regnes litt høyere CO2 utslipp fra solcellestrøm enn vannkraft.

Hvor mange solcellepanel trenger et hus?

Et hus trenger ingen solcellepanel. Men skal man først installere solcellepanel på hus, så anbefaler vi å montere så mange som man får plass til på de takflatene som er sørvendt. Prisen for installerte watt med solcellepanel synker gjerne dess større solcelleanlegg man monterer, slik at investeringen raskere lønner seg.

Hvor mye øker verdien på huset med solceller?

Solcellepanel på taket vil sannsynligvis øke verdien på huset. Det finnes ingen norsk studie, men i Sverige har Vattenfall og Sveriges Landbruksuniversitet gått sammen og undersøke 8000 solcelleinstallasjoner. De fant at verdien i snitt økte med hele 14%! Selv om forholdene i Sverie og Norge ikke er helt like er det likevel grunn til å tro at mye av forholdene er overførbare. Regner man med at mye av forholdene er overførbare til Norge, så er det svært lønnsomt å innstallere solcellepanel på taket også i Norge.

Man kan lese mer om studien her:
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/klimatsmart-investering-kan-oka-vardet-pa-ditt-hus-/