Hvilket aggregat bør jeg velge?

Det er mange aggregater på markedet, alle med ulike fordeler og ulemper. I denne artikkelen ser vi litt på hva som er viktig når man skal velge aggregat til hytta.

Kartlegg strømbehovet

Det første man bør gjøre er å finne ut hvor mye strøm man trenger. Hva er største strømtrekket? Er det en støvsuger på 2000 watt? En sag på 2500 watt? En batterilader eller kun mindre kjøkkenmasknier og håndverktøy? Skal flere apparater drives samtidig? I så fall må man legge sammen strømforbruket på alle enhetene.

Sørg for at generatoren kan levere nok løpende (nominell) og start- (maks.) watt for elementene du vil drive samtidig. Følg disse enkle trinnene.

  • Velg elementene du vil ha på samtidig.
  • Legg sammen total (nominell) watt for disse elementene. Dette er mengden strøm generatoren må produsere for å holde apparatene i drift.
  • Anslå hvor mange start- (maks.) watt du trenger. Sart-watt er det korte strømforbruket som trengs for å starte elektriske motordrevne verktøy eller apparater, som en sirkelsag eller kjøleskap. Fordi ikke alle motorer starter samtidig, kan total start (maks.) watt estimeres ved å bare legge til varen(e) med høyest ekstra start (maks.) til det totale nominelle watt.

Eksempel:

Apparat Forbruk i drift Ekstra forbruk under oppstart
Kjøleskap 700 1350
Portabel vifte 40 120
Bærbar PC 250 250
42' TV 190 190
Lampe (75 watt) 75 75
  1255 Watt forbruk i drift 1350 Watt er største ekstra startstrøm

 

  Totalt forbruk i drift 1255 Watt

+ Største startstrøm 1350 Watt

= Total startstrøm 2605 Watt

I dette eksempelet bør aggregatet altså ha en startstrøm kapasitet på minst 2605 Watt.

Velge aggregat til Victron Multiplus eller annen kombienhet

Store ladere/invertere er tunge å dra i gang og belastningen på aggregatet er gjerne høy over tid. Det er derfor viktig å velge et aggregat som er stort nok. Under er en tabell som er en minimumsanbefaling for aggregatstørrelse. Husk også at det på f.eks. Victorn Multiplus er mulig å begrense maks aggregattrekket, slik at man kan klare seg med et mindre aggregat.

Størrelse inverter/lader Anbefalt minimum aggregat 230V inntaksbegrensing
800 VA 2 kVa 5A
1200 VA 2,5 kVa 7A
1600 VA 3 kVa 10A
3000 VA 5 kVa 16A
5000 VA 8 kVa 25A

Velge plassering

Plasseringen av aggregatet bør vurderes nøye. Eksos fra aggregatet må ikke kunne komme inn i hytta, da eksosen ma. inneholder kullos, som er en luktfri og farlig gass. Pga. kullos fra aggregater, anbefaler vi å også montere en CO-alarm. Aggregater produserer også mye varme, slik at det er viktig at det er luftig der aggregatet skal plasseres.

Støynivå på aggregat

Når man er på hytta ønsker man i minst mulig grad å bli forstyrret av støy fra et aggregat. Det er heller ikke så kjekt å plage hyttenaboer med støy, så her er vår klare anbefaling å velge støydempende aggregater. Disse aggregatene har hus av støydempede materialer og konstuert med tanke på minst mulig støy. Eco-mode er også lurt å se etter, da turtallet automatisk reduseres.

Brukervennlig aggregat

Hvem skal bruke aggregatet? Husk at på hytta er det ofte flere som skal bruke aggregatet, det må derfor være lett å betjene. Er det snakk om større aggregater, kan disse være tunge å starte med manuell snorstart. Aggregat med eletrisk start bør da vurderes.