Safire vinterhytte

Med nytt fyringsforbud for parafin og 3G nettet som blir slått av er det mange som spør seg hva man skal gjøre med ring hytta varm løsningen man har på hytta. Heldigvis er det ikke noe å bekymre seg for og det finnes mange og gode løsninger.

Fyringsforbud med parafin
Forbudet mot bruk av parafin til oppvarming gjelder ikke hytter som ikke er tilkoblet strømnettet, man kan dermed fint fortsette å bruke parafin som før. Imidlertid møter man på et problem da flere har sluttet å levere og produsere parafin, da det store markedet har forsvunnet. Det er ikke nok etterspørsel etter parafin til at man kan opprettholde leveranser og lager i hver en krik og krok av Norge. Parafin i form av lampeholje og fyringsolje på smådunker vil man nok fortsatt finne som tidligere, men for de av oss som er vant til å kjøpe parafin til pumpepris på fat, så blir slik parafin et svært kostbart alternativ.

Diesel - et godt alternativ
Med problemer med å skaffe parafin dukker diesel opp som et godt alternativ. Diesel har mye av de samme egenskapene som parafin og kan dermed byttes ut direkte i flere dieselbrennere. Mellom annet Safire kan uten problem brukes på diesel uten at man må gjøre endringer med kaminen. Diesel er også lett å få tak i og om man bruker den avgiftsfrie dieselen, så er den heller ikke mye dyrere enn parafin. En ulempe med diesel i forhold til parafin er at diesel kan sote noe mer enn parafin. Man kan dermed risikere å måtte rengjøre brenneren oftere enn det man er vant til med parafin.

HVO 100
HVO 100 er et kryptisk navn på noe som de fleste nok vil bli bedre kjent med etterhvert. Et enklere navn er Biodiesel. HVO 100 biodiesel har egenskaper som gjør at den ikke bare ligner veldig mye på vanlig diesel, men i flere tilfeller faktisk overgår og er bedre enn diesel. For de som skal bruke HVO 100 til oppvarming er det en stor fordel at den soter betydelig mindre. HVO 100 er produsert av mellom annet restavfall fra plast, trær, vegetabilsk olje og slakteavfall. HVO 100 inneholder ikke palmeolje og har ingen av de kjente negative egenskapene fra FAME og RAPS basert biodiesel. HVO 100 har like gode kuldeegenskaper som vanlig diesel og er anbefalt av både Safire og Wallas. Når HVO 100 har 88% mindre CO2 utslipp og generelt regnes som mer miljøvennlig, gjør det valget enda enklere. HVO 100 regner man med blir tilgjengelig på de fleste bensinstasjoner over hele landet.

Nedlegging av 3G nettet
Også her kan man puste lettet ut. Det er så godt som ingen ring hytta løsninger som benyttet seg kun av 3G nettet. De fleste benyttet seg i tillegg til 2G og 4G nettet, slik at en nedleggelse av 3G nettet ikke vil få noen betydning her.

Nyheten Safire
Nå blir det nok feil å kalle Safire en nyhet. Safire har eksistert i markedet i lang tid og er svært godt kjent i både Finland og Sverige. For båtentusiaster er Safire også godt kjent, da Safire sine båtvarmere har vært brukt i lang tid, også i Norge. I Norge har imidlertid hyttekaminen til Safire blitt reintordusert og mye markedsført i de siste månedene. Den største forhandleren av Safire i Norge, Sparelys.no, kan melde om svært stor pågang av kunder. «Selv om vi stort sett har de fleste Safire modellene på lager, har vi periodevis måttet operere med ventelister og forhåndsbestillinger. Det tok oss nok litt på sengen at så mange skulle oppdage fordelene med Safire så raskt», sier Petter Morseth hos Sparelys.no

Safire sin ring hytta varm løsning fungerer utmerket med HVO 100 og bruker 2G nettet til å kommunisere med eier, enten via app eller SMS. Så selv med nedleggelse av 3G nettet og en utfasing av parafin, er det ingen grunn til bekymring. Man kan likevel komme til en varm og god hytte.