Hvordan velge den rette batteriladeren til dine batterier

Man kan sjelden gjøre feil når man velger batterilader til batteriene sine. Man har stort slingringsmonn på størrelse og de fleste batteriladere har flere batteriprogrammer å velge mellom. Det er likevel noen faktorer man bør tenke på for å få mest mulig nytte av batteriladeren.

Klarlegg bruken av batteriladeren

Det første man må gjøre er å klarlegge hva man skal bruke batteriladeren til. Skal den brukes til en gitt batteribank eller skal den brukes til flere typer og størrelser av batterier? Skal den bruke spå hytten, der rask lading med aggregat er viktig?

Lade batteriene i solcelleanlegget med batterilader og aggregat.

Når man lader batteriene på hytten, vil man gjerne lade så raskt som mulig, slik at man ikke trenger å kjøre aggregat mer enn nødvendig. Man bør da velge en batterilader som er størst mulig i forhold til hva batteriene kan ta imot av lading. Batteriene har angitt en maks størrelse på batterilader. Generelt bør man holde seg litt under maksgrensen for lengst mulig batterilevetid.

Batteri

Maks ladestrøm

Anbefalt lader

1 stk AGM Solar 140 30A 20A
2 stk AGM Solar 140 60A 40A
3 stk AGM Solar 140 90A 60A
1 stk AGM Solar 215 45A 30A
1 stk AGM Solar 290 60A 40A
2 stk AGM Solar 290 120A 60A
1 stk AGM Solar 350 75A 60A
2 stk AGM Solar 350 150A 60A
1 stk 100Ah Lithium batteri 100A* 50A
2 stk 100Ah Lithium batteri 200A* 60A
1 stk 200Ah Lithium batteri 100A* 50A
2 stk 200Ah Lithium batteri 200A* 60A

* Dobbeltsjekk alltid med datablad for batteriet.

Legg merke til at ved parallellkobling av flere batterier, kan man doble ladingen.

Når man lader med aggregat må man passe på at aggregatet er stort nok til batteriladeren. Vi anbefaler at aggregatet er minst 2kw for batteriladere opp til 60A. Dette fordi batteriladere er asynkron last, så selv om belastningen i watt ikke krever så stort aggregat, så er lasten ujevn slik at aggregatet likevel må ha denne kapasiteten for å klare å levere nok strøm. For ladere opp til 20A kan man klare seg med 1kw aggregater.

Pass ellers på å ikke avslutte ladingen for tidlig. Full spenning betyr ikke nødvendigvis fulle batterier. Sjekk ampere lading for å se om batteriene virkelig er fulle.

Hva skjer om man har en for liten batterilader?

Det er ikke ille å ha for liten batterilader. Det tar bare mye lenger tid. Lader man hjemme, så betyr det enda mindre, da man kan la laderen stå på over natten. Er man avhengig av å kjøre aggregat, så er det værre. Skal man lade opp et 100Ah litium batteri med en 5A lader fra tomt, så tar det ca 20 timer (100Ah / 5A = 20timer). Har man en 50A lader, så er jobben gjort på 2 timer (100Ah / 50A = 2timer).

Mange batteriladere har også ladesteg som skal vedlikeholde batteriene med f.eks. utjvningslading og ulike former for pulslading. Effekten av disse stegene kan bli redusert om batteribanken er for stor i forhold til batteriladeren.

Hva skjer med for stor batterilader?

For stor batterilader til batteriet kan være svært skadelig for batteriet. Med for stor ladestrøm kan cellene i blybatterier koke tørre eller det kan danne seg gassbobler i gelene på GEL og AGM batterier. Dette kan permanent redusere kapasiteten og levetiden på batteriene. For litium batterier kan for stor ladestrøm skade BMS og battericellene, selv om BMS i utgangspunktet skal koble ut ved for store ladestrømmer. Sjekk derfor alltid maks ladestrøm på batteriene før du begynner å lade.

Lader med Supply funksjon

Å velge en lader med supply funksjon kan være veldig nyttig. Særlig om man har eller vurderer lithium batterier er supply funksjonen uunværlig om man har behov for å vekke et batteri som er gått i dvale eller der BMS har stengt ned batteriet på grunn av lav spenning. At batteriladeren har supply funksjon vil si at den kan levere ut spenning og strøm selv om den ikke «føler» at et batteri er tilkoblet.