Blogg

 1. Lithiumbatterier og gjenværende kapasitet

  Med litium batterier har det blitt vanskeligere å anslå hvor mye kapasitet som er igjen på batteriet. For blybatterier, slik som AGM, er spenningen en god pekepinn på hvor mye strøm som er igjen på batteriet. Med litium batterier er spenningen mye mer stabil og det blir mye vanskeligere å beregne hvor mye strøm man har igjen.

  Les mer »
 2. Lading av forbruksbatteri i nyere bobiler (Euro 5 og 6)

  Nyere bobiler leveres med motorer som tilfredsstiller Euro 5 og 6 kravene. Disse har strenge krav til utslipp og forbruk. En måte å redusere forbruket på er å bruke „smarte“ dynamoer. Disse dynamoene lader ikke like kraftig hele tiden, så lenge startbatteriet er tilstrekkelig oppladet. Det reserverers ofte litt kapasitet i batteriet til lading ved bremsing og kjøring i nedoverbakker. Flere melder at de ikke får tilstrekkelig lading til forbruksbatteriet før motoren går med over 2000 omdreininger.

  Les mer »
 3. Innenlandsferien 2020 åpner for spennende prosjekt

  Vårsesongen er allerede i gang, solen skinner godt og hyttebesøket blir mer og mer aktuelt. I en tid der utenlandsreise begrenses og sydenturer kanselleres gir dette rom for å finne på nye ting. Eier du en hytte du titt og ofte tar turen til og ønsker å gjøre noe nytt og spennende? Vi deler noen tanker om bærekraftige prosjekt for hytta.

  Les mer »
 4. Batterimorderen

  Hvem drepte egentlig batteriet? Tok det selvmord slik det så ut for ved første øyekast eller er det en morder på frifot?

  Les mer »
 5. SIM kort og valg av riktig abonnement til Ring hytta varm

  Et SIM-kort er ikke lenger bare et SIM kort. Det er et utall operatører og abonnement å velge mellom. Tidligere var det hipp som happ hva man valgte av abonnement. Med moderne abonnement og SIM-kort kan flere tjenester som BankID, Mobilsvar og viderekobling ligge i SIM kortene og gi problemer når man skal sende kommandoer til Ring Hytta Varm apparater.

  Les mer »
 6. Unngå overvekt med bobil - 7 tips for lavere vekt

  De fleste bobiler har en tillatt totalvekt på 3500kg, slik at den kan kjøres på vanlig B-sertifikat. Om man ikke passer på, er det lett å komme over denne grensen. Det verserer mange historier om de som måtte sette igjen kona etter å ha blitt stoppet i vekt kontroll. Her presenter vi 7 enkle tips for å unngå bot og å måtte forlate kona på en vegstasjon.

  Les mer »
 7. Ring hytta varm - Parafinslutt og nedlegging av 3G nettet - Hva nå?

  Med nytt fyringsforbud for parafin og 3G nettet som blir slått av er det mange som spør seg hva man skal gjøre med ring hytta varm løsningen man har på hytta. Heldigvis er det ikke noe å bekymre seg for og det finnes mange og gode løsninger.

  Les mer »
 8. Mellom fjord og fjell ligger Sparelys.no - Historien bak

  De fleste som har hytte eller i alle fall hytte uten strøm har etterhvert hørt om nettbutikken Sparelys.no som selger det meste av strøm, vann og komfort løsninger til hytter. Men hvem er egentlig Sparelys.no, hvem står bak og hvor holder de til?

  Les mer »
 9. Watt og Lumen

  En enkel tabell som viser sammenhengen mellom lumen og wattstyrke på gammeldagse glødepærer. Dette gjør det enklere å sammenlikne lysstyrken fra LED pærer med glødepæren man er vant til.

  Sammenlikning av lysstyrke fra Led pærer og glødepærer

  Wattstyrke og lumen ordinære glødepærer.
  Les mer »
 10. Multimeter

  Et multimeter er et svært godt verktøy til feilsøking og installasjon i et solcelleanlegg. Under har vi derfor satt opp noen eksempler på enkel praktisk bruk av et multimeter

  Praktisk bruk av multimeter i solcelleanelgg

  Pass alltid på at målepinnene er koplet riktig på multimeteret. Den sorte målepinnen skal koples til kontakten som er merket COM, ofte er denne o

  Les mer »
 11. Typiske problemer og løsninger

  Noen fallgruver er det greit å passe seg for i et solcelleanlegg. Det er også grei å ha oversikt over typiske problemer og årsaker. Her har vi listet opp noen enkle tips.

  Jeg får ikke noe lading fra solcellepanelet
  Ofte opplever vi at man kopler pluss og minus fra solcellepanelet feil. Det første du derfor bør sjekke (selv om du tror du har gjort dette riktig) er å sjekke at + fra solcellepanelet er koplet til + på laderegulatoren og at - fra solcellepanelet er kople

  Les mer »
 12. Om AGM batterier

  Litt om fordeler og ulemper med AGM batterier kontra andre batterityper.

  Om AGM batterier

  AGM batterier er den batteritypen som ofte foretrekkes i solcelleanlegg. I AGM batterier er ikke elektrolytten flytende i syreform, slik som i vanlige bilbatterier eller fritidsbatterier. I stedet er den bundet i spesielle glassfibermatter som ligger rundt blyplatene. Dette gir en svært robust konstruksjon, uten fare for syrelekkasje (selv om det skulle gå hull på ba

  Les mer »
 13. Beregning av forbruk og batterikapasitet

  Når man skal beregne størrelse på et solcelleanlegg er det viktig å kunne beregne forbruket og batterikapasiteten. Her gir vi en oversikt over hvordan man enkelt beregner dette.

  Les mer »
 14. Beregning av lading fra et solcellepanel

  Solcellepanelene skal sørge for at batteribanken er fulladet til ditt neste besøk på hytta. Strømproduksjonen til et solcellepanel er svært avhengig av været og hvor mye sol som kommer på solcellepanelet. Her har vi laget en liten oversikt over hvor mye lading man kan forvente til de ulike årstidene.

  Les mer »
 15. Antenner og forsterkere

  Når radio eller TV står innendørs kan radio og TV signalene bli for svake til å få inn et godt nok signal. Da må man sette opp en uteantenne. Forholdene utendørs kan også variere og det kan være nødvendig å sette opp ekstra forsterkere. Bruker man forsterker, trenger man også strøm og må kople opp en strømforsyning på antennekabelen. Nedenfor går vi gjennom noen av de mest aktuelle oppsettene.

  Les mer »
 16. Kabeltabell

  I svaksstrømsanlegg, slik som 12 og 24 volt solcelleanegg, er det viktig å dimmensjonere kabelene som brukes riktig. Dette for å unngå for mye tap av strøm i kablene. I denne artikkelen finner du en oversikt over hvor tykk kable som anbefales i forhold til lenge på kabelen og watt som skal gå gjennom den.

  Les mer »
 17. Gassregler

  Propangass er en effektiv energibærer og avgjørende for optimal komfort og energiutnyttelse i hytter uten vanlig strøm. Om man tar enkle forholdsregler gir propangass en sikker og pålitelig energiforsyning.

  Gassregler

  Propangass er en effektiv energibærer og avgjørende for optimal komfort og energiutnyttelse i hytter uten vanlig strøm. Om man tar enkle forholdsregler gir propangass en sikker og pålitelig energiforsyning.

  • Propangass er tils
  Les mer »
 18. FAQ

  Her har vi samlet noen vanlige spørsmål fra våre kunder. Dersom det er noe du lurer på, kan du kanskje finne svaret på ditt spørsmål her.

  FAQ om LED pærer

  Her har vi samlet noen vanlige spørsmål fra våre kunder. Dersom det er noe du lurer på, kan du kanskje finne svaret på ditt spørsmål her.

  LED eller sparepæren min virker ikke.
  Selv om E27 sokkelen skal være standardisert, så er det litt f

  Les mer »
 19. En hytte med sparelys

  En konkret oversikt over hva man kan spare med å gå over til LED belysning i en hytte med solcelleanlegg.

  Les mer »
 20. Om LED

  Kort introduksjon om hva LED er og noen fordeler. Hva er forskjellen på kaldhvit og varmhvit?

  Les mer »