Blogg

 1. Spørsmål om solcellepanel

  Vi får mange spørsmål vedrørende solcellepanel. Vi har derfor forsøkt å samle noen av de her.
   

  Les mer »
 2. Monteringssystem for solcellepanel

  Det finnes mange ulike monteringssystemer, men det mest vanlige for bolighus er skinnesystemer for skrått tak. Prinsippet for disse er at takfester av ulike sorter, avhengig av type tak , skrus fast i taket (normalt med cc 60cm). Langsgående horisontale skinner vil så festes til takfestene, og selve panelene vil så klemmes til skinnene.

  Les mer »
 3. Nettilknyttet solcelleanlegg

  Hva skal til for å knytte solcellepanel til strømnettet? Hva trenger du, og hva kan være greit å ta stilling til før du går til innkjøp?
  I denne posten har vi samlet litt informasjon til deg som vurderer on-grid solstrøm. Det er enkelt å koble et solcelleanlegg som kan levere strøm du bruker selv og strøm du kan selge på nettet.

  Les mer »
 4. Bytte fra bly til lithium batteri i bobil

  Det er både enkelt og raskt gjort å bytte fra blybatteri til litium batteri i bobilen. I tillegg til å spare mye vekt, får du også mer nyttbar strøm tilgjengelig. Her går vi kort gjennom hva som må til og hvordan det gjøres når du bytter fra bly ti litium batterier i bobilen. En jobb du enkelt kan gjøre selv.

  Les mer »
 5. Smarte produkter for fricamping

  Å fricampe er drømmen for mange med bobil. Med noen smarte produkter kan du fricampe lenger og gjøre oppholdet hyggeligere.

  Les mer »
 6. Kondens på vindu på hytta

  Kondens på vindu oppstår ved fuktig inneluft og kaldt vær ute. Om ikke problemet gjøres noe med, kan det oppstå sopp og råteskader.

  Les mer »
 7. Lithiumbatterier og gjenværende kapasitet

  Med litium batterier har det blitt vanskeligere å anslå hvor mye kapasitet som er igjen på batteriet. For blybatterier, slik som AGM, er spenningen en god pekepinn på hvor mye strøm som er igjen på batteriet. Med litium batterier er spenningen mye mer stabil og det blir mye vanskeligere å beregne hvor mye strøm man har igjen.

  Les mer »
 8. Lading av forbruksbatteri i nyere bobiler (Euro 5 og 6)

  Nyere bobiler leveres med motorer som tilfredsstiller Euro 5 og 6 kravene. Disse har strenge krav til utslipp og forbruk. En måte å redusere forbruket på er å bruke „smarte“ dynamoer. Disse dynamoene lader ikke like kraftig hele tiden, så lenge startbatteriet er tilstrekkelig oppladet. Det reserverers ofte litt kapasitet i batteriet til lading ved bremsing og kjøring i nedoverbakker. Flere melder at de ikke får tilstrekkelig lading til forbruksbatteriet før motoren går med over 2000 omdreininger.

  Les mer »
 9. Innenlandsferien 2020 åpner for spennende prosjekt

  Vårsesongen er allerede i gang, solen skinner godt og hyttebesøket blir mer og mer aktuelt. I en tid der utenlandsreise begrenses og sydenturer kanselleres gir dette rom for å finne på nye ting. Eier du en hytte du titt og ofte tar turen til og ønsker å gjøre noe nytt og spennende? Vi deler noen tanker om bærekraftige prosjekt for hytta.

  Les mer »
 10. Batterimorderen

  Hvem drepte egentlig batteriet? Tok det selvmord slik det så ut for ved første øyekast eller er det en morder på frifot?

  Les mer »
 11. SIM kort og valg av riktig abonnement til Ring hytta varm

  Et SIM-kort er ikke lenger bare et SIM kort. Det er et utall operatører og abonnement å velge mellom. Tidligere var det hipp som happ hva man valgte av abonnement. Med moderne abonnement og SIM-kort kan flere tjenester som BankID, Mobilsvar og viderekobling ligge i SIM kortene og gi problemer når man skal sende kommandoer til Ring Hytta Varm apparater.

  Les mer »
 12. Unngå overvekt med bobil - 7 tips for lavere vekt

  De fleste bobiler har en tillatt totalvekt på 3500kg, slik at den kan kjøres på vanlig B-sertifikat. Om man ikke passer på, er det lett å komme over denne grensen. Det verserer mange historier om de som måtte sette igjen kona etter å ha blitt stoppet i vekt kontroll. Her presenter vi 7 enkle tips for å unngå bot og å måtte forlate kona på en vegstasjon.

  Les mer »
 13. Ring hytta varm - Parafinslutt og nedlegging av 3G nettet - Hva nå?

  Med nytt fyringsforbud for parafin og 3G nettet som blir slått av er det mange som spør seg hva man skal gjøre med ring hytta varm løsningen man har på hytta. Heldigvis er det ikke noe å bekymre seg for og det finnes mange og gode løsninger.

  Les mer »
 14. Mellom fjord og fjell ligger Sparelys.no - Historien bak

  De fleste som har hytte eller i alle fall hytte uten strøm har etterhvert hørt om nettbutikken Sparelys.no som selger det meste av strøm, vann og komfort løsninger til hytter. Men hvem er egentlig Sparelys.no, hvem står bak og hvor holder de til?

  Les mer »
 15. Watt og Lumen

  En enkel tabell som viser sammenhengen mellom lumen og wattstyrke på gammeldagse glødepærer. Dette gjør det enklere å sammenlikne lysstyrken fra LED pærer med glødepæren man er vant til.

  Sammenlikning av lysstyrke fra Led pærer og glødepærer

  Wattstyrke og lumen ordinære glødepærer.
  Les mer »
 16. Multimeter

  Et multimeter er et svært godt verktøy til feilsøking og installasjon i et solcelleanlegg. I dette innlegget har vi derfor tatt for oss noen eksempler på enkel praktisk bruk av et multimeter i solcelleanlegg.

  Les mer »
 17. Typiske problemer og løsninger

  Noen fallgruver er det greit å passe seg for i et solcelleanlegg. Det er også grei å ha oversikt over typiske problemer og årsaker. Her har vi listet opp noen enkle tips.

  Jeg får ikke noe lading fra solcellepanelet
  Ofte opplever vi at man kopler pluss og minus fra solcellepanelet feil. Det første du derfor bør sjekke (selv om du tror du har gjort dette riktig) er å sjekke at + fra solcellepanelet er koplet til + på laderegulatoren og at - fra solcellepanelet er kople

  Les mer »
 18. Om AGM batterier

  Litt om fordeler og ulemper med AGM batterier kontra andre batterityper.

  Om AGM batterier

  AGM batterier er den batteritypen som ofte foretrekkes i solcelleanlegg. I AGM batterier er ikke elektrolytten flytende i syreform, slik som i vanlige bilbatterier eller fritidsbatterier. I stedet er den bundet i spesielle glassfibermatter som ligger rundt blyplatene. Dette gir en svært robust konstruksjon, uten fare for syrelekkasje (selv om det skulle gå hull på ba

  Les mer »
 19. Beregning av forbruk og batterikapasitet

  Når man skal beregne størrelse på et solcelleanlegg er det viktig å kunne beregne forbruket og batterikapasiteten. Her gir vi en oversikt over hvordan man enkelt beregner dette.

  Les mer »
 20. Beregning av lading fra et solcellepanel

  Solcellepanelene skal sørge for at batteribanken er fulladet til ditt neste besøk på hytta. Strømproduksjonen til et solcellepanel er svært avhengig av været og hvor mye sol som kommer på solcellepanelet. Her har vi laget en liten oversikt over hvor mye lading man kan forvente til de ulike årstidene.

  Les mer »
Innlegg laster