Med lithiumbatterier har det blitt vanskeligere å anslå hvor mye kapasitet som er igjen på batteriet. For blybatterier, slik som AGM, er spenningen en god pekepinn på hvor mye strøm som er igjen på batteriet. Med litium batterier er spenningen mye mer stabil og det blir mye vanskeligere å beregne hvor mye strøm man har igjen.

Spenning og kapasitetSiden litium batterier har stabil spenning, vil de fleste solcelleregulatorer og andre enkle målere tro at et litium batteri er nesten fullt, helt til det er omtrent tomt. Avviket og feilmarginen er enda større for et litium batteri enn det er for et AGM blybatteri.

 

Solcelleregulatoren
De aller fleste solcelleregulatorer har en eller annen beregning der de forsøker å gjette på hvor mye strøm som er igjen på batteriene. Dette vises i form av et prosenttall eller et batteriikon som er tomt, delvis fullt eller fullt. Siden solcelleregulatorene aldri har full oversikt over anlegget, blir dette estimatet aldri annet enn gjetting. På de fleste solcelleregulatorer er fyllingsgraden på batteriene estimert utifra spenningen i volt på batteriene. Som regel basert på hvilepsenningen på blybatterier. Med litium batterier er spenningen høyere omtrent helt til batteriet er tomt. Dermed vil de fleste solcelleregulatorer si at et litium batteri er fullt eller nesten fullt, helt til det er tomt!

 

Innebygget BMS med APP
Mange litium batterier kommer med innebygget BMS som måler hvor mye strøm som går inn og ut av batteriet og utifra dette kalkulerer hvor mye strøm som er igjen på batteriet. Dette gir ofte en god pekepinn på gjenværende kapasitet (SOC). Men det er også her et par fallgruver. BMSen klarer aldri å beregne helt riktig selvutladingen og ladeeffektiviteten. Over tid blir derforden kalkullerte kapasiteten feil. Dette kan korrigeres ved å kalibrere batteriets BMS. Ofte er det tilstrekkelig å sette batteriet på lading. Spenningen må være 14,4 - 14,6 volt og ladingen må pågå helt til ladesrømmen nærmer seg 0 og appen viser 100%. Ofte kan appen vise 100% lenge før batteriet er fullt. Det er da viktig å fortsette ladingen helt til ampere går mot 0. Så lenge batteriet tar lading med flere ampere er batteriet IKKE fullt, selv om appen skulle si noe annet.

 

Dersom batteriet ikke lar seg kalibrere med å lade det opp, kan det kalibreres ved å tømme det for så å lade opp. Batteriet må lades ut helt til BMS kobler fra. Deretter må man lade det opp igjen med en passende lader som har såkalt "supply" funksjon. Supply funksjon vil si at batteriladeren kan gi ladespenning selv når det ikke er tilkoblet noe batteri.

 

Batterimonitor
Dersom litiumbatteriet ikke har innebygget BMS med app, kan man bruke en batterimonitor til å beregne hvor mye strøm som er igjen på batteriet. På samme måte som for BMSer med bluetooth, må en batterimonitor kalibreres av og til for å få riktige verdier. Batteribankens størrelse må også angis. En batterimonitor er et godt valg om man har en batteribank som består av flere batterier.