Bobil

De fleste bobiler har en tillatt totalvekt på 3500kg, slik at den kan kjøres på vanlig B-sertifikat. Om man ikke passer på, er det lett å komme over denne grensen. Det verserer mange historier om de som måtte sette igjen kona etter å ha blitt stoppet i vekt kontroll. Her presenter vi 7 enkle tips for å unngå bot og å måtte forlate kona på en vegstasjon.

Tøm vanntankene
Egenvekten på de fleste bobiler er oppgitt med tomme gråvannstanker og bare litt vann i ferskvannstanken. Det er uansett ikke noe poeng i å kjøre rundt med fulle gråvannstanker, så om man ikke tømte de på forrige campingplass er det lurt å tømme de på en av de mange tømmestasjonene som finnes rundt om i landet. Bobilplassen.no har opprettet en oversikt over tømmestasjoner. Oversikten finner du her: https://bobilplassen.no/tommestasjoner/

Husk at 1 liter vann veier hele 1 kilo!, så her blir det raskt snakk om mye vekt. Rent drikkevann får man som regel lov å tømme flere steder, men gråvann må man på tømmestasjon for å kvitte seg med.

Bytt ut stålflaskene
Kjører du fortsatt rundt med gassflasker i stål? Det er det ingen grunn til. De nye komposittflaskene er mye lettere og kan enkelt byttes inn hos de fleste utsalgssteder for gass. Nå finnes det også gassflasker i lettmetall.

Lettere litium batterier
Det er ikke uten grunn at "alle" el biler kjører rundt med litium batterier. Vekten på litium batterier er bare en brøkdel av vekten for tilsvarende blybatterier. En annen fordel er at man kan bruke strømmen fra litium batterier bedre, da litium batterier holder bedre på spenningen enn blybatterier og at de kan tappes lenger ned uten å ta skade. Har man et 100Ah blybatteri kan man enkelt bytte dette i et 100Ah litium batteri og mer enn halvere vekten. Med å bytte ut et 100Ah litium batteri får man i praksis også dobblet tilgjengelig strøm, slik at man kan fricampe lenger uten å gå tom for strøm. Og det beste av alt: om du allerede har AGM eller GEL batteri i bobilen trenger kan batteriet normalt byttes ut direkte uten andre tilpasninger. Det perfekte bobilbatteriet finner du her.

Kast stålpannene
Mange tenker kanskje ikke over det, men kjører man rundt med vanlige stålpanner lik de man bruker hjemme, så er det mange kilo å spare på å gå over til panner tilpasset bruk i bobil. Disse pannene er ofte produsert i aluminium med teflon belegg for optimal matlaging. Som en ekstra bonus er disse pannene produsert i sett som enkelt lar seg stable, slik at man også sparer mye plass i skapene! Perfekte gryter og panner til bobilen finner du her.

Bytt ut steintøyet
Ikke bare er det lett å knuse steintøy når man kjører rundt i bobil, men det skramler og bråker også. Med moderne "steintøy" i melamin får man vakkert design som minner om vanlig service, har en brøkdel av vekten, knuses ikke og klirrer mindre. Vi har mange vakre design å velge mellom her.

campingvognOg det samme som man kan gjøre med steintøyet, bør man også gjøre med drikkeglassene. Ikke bare er de nye drikkeglassene lette, men det er også mange fine design å velge mellom for enhver smak. Se vårt utvalg av drikkeglass for bobil her.

Gå ut av bilen
I vognkortet er bilens egenvekt inkludert fører med 75Kg. Og selv om det heter seg at sjåfør skal sitte i bilen under veiing, kan det i mange tilfeller være lurt å gå ut av bilen og heller be biltilsynet legge til 75Kg ved kontrollveiing.

Vei bobilen selv
Et siste tips for å unngå kjedelige overraskelser, er å veie bobilen før langturen starter. Man kan veie bobilen selv på alle landets trafikkstasjoner, samt på vekter ved enkelte grenseoverganger etc. Bobilpartalen.no har samlet en oversikt her: https://bobilportal.no/2009/hvordan-veie-bobil-vekt/

 

Er du uheldig og har overlast og blir tatt i kontroll teller hvert kilo. Ved kontroll av bobiler inntil 3500kg får man ikke kjøre videre med et eneste kilo overvekt. Er overlasten liten slipper man dog gebyr, men er overvekten mer enn 500kg ender det opp med politianmeldelse og gebyr. (PS! Reglene kan endre seg)