Hvordan montere solcelle på bobilen, Steg for Steg guide
Mange som har bobil setter stor pris på friheten av å kunne campe der det passer, uten å være avhengig av strøm eller andre fasiliteter. Med solcellepanel på bobil taket, får man mer strøm til lys, vannpumpe, vifter og TV som man har i bobilen, slik at man kan fricampe lenger.
Å montere solcellepanel på bobilen er mye enklere enn de fleste tror. Selve rengjøringsjobben er ofte gjort på to til tre timer, i alle fall om man har planlagt monteringen godt. Til å feste selve solcellepanelet bør man være to personer, da dette gjerne er litt stort og tungt å arbeide med alene.
Bestemme plasseringen
Først og fremst må du bestemme hvor du vil montere solcellepanelene på din bobil. Det må være et sted uten skygge og det må ikke komme i konflikt med takluker, ventiler eller annet. Husk å beregne plass til selve festebrakettene også. Tenk også på hvor du vil ta ned kabelen gjennom taket. Det er en fordel om du kan ta ved kabelen under selve solcellepanelet og inn i et skap i bodelen. Er det vanskelig å treffe et skap under solcellepanelet, kan kabelen også limes på taket frem til et punkt der den kan gå ned i et skap. Skapet kabelen går ned i bør være nærme bodelsbatteriet, slik at det går fint å trekke kabel derfra videre til forbruksbatteriet. Husk også å tenke på plassering av solcelleregulatoren. Solcelleregulatoren kan gjerne stå nærme forbruksbatteriet.
Montere kabelgjennomføringen
Begynn gjerne med å montere kabelgjennomføringen, særlig om denne skal plasseres under selve solcellepanelet. Kabelen trekkes gjennom takgjennomføringen, slik at MC4 pluggene blir liggende på taket. Bor gjennom taket og trekk kabelen gjennom taket.
1. Rengjør overflatene grundig, både feste og tak som festet skal limes mot. Spray på rikelig med TEC 7 Clenaer og tørk av med en lofri klut. Spray på igjen og la lufttørke i 30min.
2. Påfør en jevn og rikelig mengde TEC 7 lim på festet.
3. Trykk og hold festet stabilt mot flaten det skal limes til i ca 30 sek.
4. Dersom du har brukt tilstrekkelig med lim, så vil det tyte litt ut i kantene.
5. Spray TEC 7 Cleaner på den overskytende limen og tørk over med fingertuppen (med hanske på), for å få en jevn og fin overflate.
Montere solcellepanelet
Begynn med å feste festebrakettene til solcellepanelet. Monteringssettene festes ved først å forborre gjennom plastikk festene. Man bruker så selvborrende farmerskruer eller tilsvarende til å bore og feste til aluminiumsrammen i solcellepanelene.
Koble sammen kablene fra solcellepanelet og kabelen som går ned gjennom taket.
1. Rengjør overflatene grundig, både feste og tak som festet skal limes mot. Spray på rikelig med TEC 7 Clenaer og tørk av med en lofri klut. Spray på igjen og la lufttørke i 30min.
2. Påfør en jevn og rikelig mengde TEC 7 lim på festet.
3. Trykk og hold festet stabilt mot flaten det skal limes til i ca 30 sek.
4. Dersom du har brukt tilstrekkelig med lim, så vil det tyte litt ut i kantene.
5. Spray TEC 7 Cleaner på den overskytende limen og tørk over med fingertuppen (med hanske på), for å få en jevn og fin overflate.
6. La limen herde i minst 24 timer.
Fest gjerne kabelene under panelet til rammen med strips, slik at de ikke blir liggende løst. Blir de liggende løst kan det føre til skade og unønsket støy under kjøring.
Trekk kabler og monter solcelleregulatoren
Tiden er nå inne for å trekke de innvendige kabelene. Her går man fra punktet der kabelen kommer inn gjennom taket og frem til forbruksbatteriet. Et passende sted på dette strekket, monteres solcelleregulatoren. Kabelen fra solcellepanelet går inn i solcelleregulatoren og videre rett på forbruksbatteriet med egen sikring. Pass på å koble batteriet til solcelleregulatoren først, før solcellepanelet kobles til. Dersom solcelleregulatoren først får strøm fra solcellepanelet, kan den tro at systemet er 24 volt. Er du usikker, koble fra og koble til batteri igjen først. Solcelleregulatoren skal våkne til liv så snart den er koblet til forbruksbatteriet. Husk også å stille inn solcelleregulatoren til riktig batteritype.
Innstallasjonen er nå ferdig og så snart limen er herdet, kan bobilturen begynne.
Vanlige problemstillinger
Endespoilere eller hjørnespoilere
Endespoilere kan være en fordel om solcellepanelet kan monteres med kortsiden mot kjøreretningen. Da vil endespoileren føre luften over solcellepanelet, noe som gir mindre støy under kjøring. Mange solcellepanel er for store til endespoilere, eller de kan ikke monteres med kortsiden mot kjøreretningen. Da er hjørnebraketter alternativet.
Lade startbatteriet
En standard solcellepakke til bobil lader kun forbruksbatteriet, da det er dette man trenger strøm til når man står stille. For de som ønsker lading av startbatteriet finnes også egne Duo solcelleregulatorer, som også kan lade startbatteriet. I disse tilfellene trekkes det en ekstra kabel fra solcelleregulatoren og frem til startbatteriet.
Skal solcellen kobles til elektroblokken?
I en vanlig bobil installasjon trekkes kabel fra solcelleregulatoren rett ned på forbruksbatteriet og ikke via bobilens strømblokk. Dersom elektroblokken har solcelleinngang er disse ofte for små for dagens solcellepanel. Ofte er solcelleingangene også kun av PWM typen, og dermed mindre effektive en MPPT solcelleregulatorene som er de fleste solcellepakkene for bobil.
Overåke ladinging og status
Det er kjekt og nyttig å overvåke hovr mye lading man får fra solcellene, da kan man bedre beregne forbruk og hvor lenge man kan fricampe. Overåking av ladingen gjøres enklest på display på solcelleregulatoren eller via app tilhørende solcelleregulatoren. Til noen solcelleregulatorer kan det også monteres eksterne display. Merk at dersom bobilens elektroblokk har måling for solcellelading, så vises nok ikke denne her, da det i de fleste innstallasjoner er best å koble solcelleregulator rett på batteri.