ledlys ledlamper diodelys dioder

Utviklingen innen LED går med stormskritt. Særlig går utviklingen raskt når det gjelder lysstyrke og lysfarge. Her har det skjedd mye bare det siste året.

LED lyspærer er et godt alternativ til vanlige lyspærer i spot belysning og pyntelamper. Spesielt på hytter med 12V anlegg er LED lyspærer suverent med sitt lave strømforbruk.

 

  • LED Står for Light Emitting Diodes.
  • LED pærer har en svært lang levetid, mange ganger så lang som vanlige glødepærer eller sparepærer.
  • LED pærer har ingen glødetråd og tåler derfor vibrasjoner og på/av sykluser mye bedre enn pærer med glødetråd.
  • LED pærer utvikler ikke lys ved hjelp av varme slik glødepærer gjør. Det blir ikke varmere enn at du hele tiden kan ta på dem. Dette minsker brannfaren, da f.eks. halogenpærer raskt kan få en overflatetemperatur på 300 grader.
  • Ingen IR eller UV-stråling, det vil si at gjenstander, tekstiler etc. ikke vil falme i lyset fra en Led pære, slik som fra vanlige pærer og sollys.
  • LED pærer inneholder ikke kvikksølv slik som vanlige sparepærer og lysrør.
  • LED lampene utnytter mye større del av energien til lys, og bruker langt mindre til varme, og du får mange ganger så mye lys igjen i forhold til en vanlig lyspære .

Lysstyrke og farge
Varmhvit og kaldhvitDe fleste kjenner vel etterhvert til LED hodelykter og LED lommelykter. Det er stort sett samme type LED som brukes i LED pærer, og lysstyrken på LED pærene kan dermed sammenliknes mot disse. En LED spot pære med 7 LED vil gi omtrent samme lys som en LED lommelykt med 7 LED.

Vi fører LED pærer med både varmhvite og kaldhvite LED. Det er kaldhvite LED som er desidert mest vanlig i LED lommelykter og hodelykter. Disse gir litt mer lys enn varmhvite LED, men fargen på lyset fra en varmhvit LED er mer behagelig og ligner mer på lysfargen som man får fra en vanlig glødepære. Til leselys blir det kaldhvite lyset regnet som best, fordi det gir bedre kontrast enn det varmhvite. Lyset fra kaldhvite LED har et kaldt blå/hvitt lys.

Bildet over viser til venstre en 1,2W 20Led kaldhvit pære og til høyre en 1,2W 20Led varmhvit pære.

En 1W kaldhvit LED spotpære vil gi omtrent 50% mer lys enn en vanlig G4 10W halogenpære målt i LUX mot en hvit leseflate.

Lys for fremtiden
LED-lys emmiterende dioder har vært populære i noen år som instrumentlys. Mer en du trolig er klar over, er disse små lysene over alt i din hverdag; i det røde lyset i klokkeradioen om natten, lyset i mobiltelefonen, det røde "stand-by" lyset på TV-en, DVD-spilleren og radioen. LED er over alt. Snart vil de også bli vanlige som en faktisk lyskilde. Nyere bilmodeller bruker også led i bremselys, blinklys og kjørelys bak.