Lithium Batterier

Lithium batteri blir stadig mer populære. Stadig bedre styringssystemer (BMS) og bedre priser gjør at Lithium batterier nå konkurrerer bedre med andre løsninger som AGM  og GEL batterier. Lithium-batterier har revolusjonert måten vi lagrer og bruker energi på. LiFePO4 teknologi er svært holdbart, har høy energitetthet og kan lades raskt, noe som gjør dem til det ideelle valget for alt fra bobiler og hytter til båter og biler og svært egnet som et solcellebatteri. Hovedfordelene med Lithium batterier er som følger:

Hva gjør Lithiumbatteri (LiFePO4) egnet som solcellebatteri?

  • Lav vekt - Gjør solcellebatteriet enklere å transportere og håndtere. For bruk i bobil og båt får man mer nyttelast når mindre vekt må brukes til batterier.
  • Lavt volum - Lithiumbatterier tar mindre plass for å gjøre samme nytten som tilsvarende AGM batterier.
  • Innebygget beskyttelse - LiFePO4 Lithium batterier kommer med innebygget beskyttelse/styringsystem (BMS) som beskytter batteriet mot flere typer feil bruk.
  • Raskt å lade - I motsetning til blybatterier som kun tar imot maksimal lading når de er omtrent tomme, så tar lithium i mot maksimal lading helt til de er fulle. Et 100Ah Lithium batterier kan f.eks. fullades i løpet av 1,5 time, mens det for et tilsvarende blybatteri tar mange timer.
  • Trenger ikke topplading - Litiumbatteri trenger ikke regelmessig topplading. Dette er en stor fordel i solcelleanlegg, der lading om vinteren er begrenset.
  • Tåler mange sykluser - Lithiumbatteri tåler generelt mange flere inn og utladinger enn blybatterier.
  • Bluetooth - Mange LiFePO4 lithium batterier har innebygget BMS med Bluetooth. Disse kan man dermed sjekke status på direkte via smart-telefonen.
  • Mer stabil spenning - Litiumbatterier klarer å opprettholde stabil spenning mye bedre enn blybatteri når de belastes. F.eks. vil en stor inverter få spenningen på blybatteri til å falle kraftig under last.
  • Lades som GEL - Dersom man har en solcelleregulator som kan stilles inn på GEL, kan disse brukes*. Man slipper dermed å bytte regulator. Har man en regulator der man kan stille inn egne innstillinger, kan dette gi optimal lading.

Når det gjelder Lithium batterier, må man være obs på at disse ikke skal hurtiglades i minusgrader. HEAT og PRO batteriene har imidlertid innebygget varmefolie som varmer opp batteriet slik at man kan varme batteriet og hurtiglade også i minusgrader.

* Gjelder de fleste av våre regulatorer.

Vi kan ikke finne produkter som samsvarer med valget.